Choinkowe pierniki dekoracyjne fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka/Greenmorning.pl
Przepis na...

Choinkowe pierniki dekoracyjne

22listopada2016

Obok okna cukierni Sarzyńskich w Kazimierzu Dolnym żaden łasuch nie przejdzie obojętnie. Właścicielka – Iga Sarzyńska – podzieliła się z nami swoim świątecznym przepisem.

Sekretem idealnych koronkowych zdobień jest dobry lukier. Trzeba ucierać go ręcznie:
w makutrze lub w kubku, jak kogel-mogel. Aby wyrysować tak finezyjne wzory, najlepiej użyć metalowej końcówki dekoratorskiej, ale można też włożyć lukier do plastikowego woreczka z uciętym rogiem.

 

SKŁADNIKI

150 g cukru pudru
60 g masła
2 jajka
110 g miodu naturalnego
2½ łyżki przyprawy
do piernika
400 g mąki typu 650
30 g kakao
1 łyżeczka sody

Lukier królewski
1 jajko (samo białko)
200 g cukru pudru
sok z ćwiartki cytryny

Polecane wideo

PRZEPIS

Masło, cukier, jajka, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej tak,
by całość podgrzała się do około 50ºC. Suche składniki, czyli kakao, mąkę oraz sodę
– dokładnie połączyć. Dodać ¾ tej mieszanki do ciepłej masy i wymieszać, a resztę wysypać na stolnicę i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i pozostawić
w lodówce na około 12 godzin.

Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie wyrobić, następnie rozwałkować na grubość około 2 mm. Wykrawać z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Piec je w temperaturze 175ºC przez około 10 minut. Po ostudzeniu dekorować lukrem królewskim.

Na lukier: wycisnąć sok z cytryny przez sitko, dodać do białka i zamieszać. Następnie dodać przesiany (koniecznie!) cukier puder i ucierać przez około 7 minut. W lukrze
nie może być najmniejszych grudek. Powinien być lśniący i gęsty na tyle, by można było z niego wylać wzór o dowolnym kształcie.

Zobacz również

Skomentuj