CHLEB ZMIENIAJĄCY ŻYCIE
My new roots- książka Sarah Britton

CHLEB ZMIENIAJĄCY ŻYCIE

21września2016

Przepis na odmieniający życie chleb krąży po świecie, przekonując sceptyków, że zdrowe jedzenie może też doskonale smakować

Nie mogłabym w swojej książce kucharskiej pominąć sławnego przepisu, dzięki któremu My New Roots stały się gwiazdą blogosfery. Aby odświeżyć recepturę, dodałam moje dwa ulubione składniki: kminek i czarne oliwki. Dzięki tym drobnym dodatkom chleb staje się wyjątkowy i jeszcze smaczniejszy. Pamiętaj, że LCLOB (tak się dziś o nim pieszczotliwie mówi na świecie, skrót od Life Changing Loaf of Bread) to wersja podstawowa, którą możesz modyfikować różnymi dodatkami. Jeśli nigdy wcześniej nie robiliście tego chleba, bądźcie gotowi na miłość od pierwszego kęsa. Robi się też z niego przepyszne tosty!

 

1 kubek / 140 g nasion słonecznika

½ kubka / 90 g siemienia lnianego

½ kubka / 70 g orzechów laskowych lub migdałów

1½ kubka / 150 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)

2 łyżki nasion chia

4 łyżki / 32 g nasion babki płesznik (3 łyżki / 24 g, jeśli sproszkowane)

1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej

1 łyżka nasion kminku

1 łyżka syropu klonowego (jeśli nie spożywasz cukru, zastąp szczyptą stewii)

3 łyżki oleju kokosowego lub stopionego ghi

½ kubka / 100 g wydrylowanych i z grubsza posiekanych oliwek Kalamata 

 

Polecane wideo

1. Do silikonowej (lub wyściełanej pergaminem) formy na chleb wsyp słonecznik, siemię, orzechy laskowe, babkę, sól i kminek. Dobrze wymieszaj. 

2. Do dzbanka z miarką wlej syrop klonowy, olej i 1½ kubka / 340 ml wody. Wlej to do formy, dodaj posiekane oliwki i mieszaj wszystko, aż składniki zmienią się w bardzo gęste, mokre ciasto (jeśli stanie się zbyt gęste, by je mieszać, dodaj 1–2 łyżeczki wody). Wygładź powierzchnię masy wierzchem łyżki. Przykryj i odstaw na stół na co najmniej 3 godziny lub na noc. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

4. Piecz chleb na środkowej kratce przez 20 minut. Wyjmij bochenek z formy, odwróć go i piecz bezpośrednio na kratce kolejnych 30–40 minut. (Chleb będzie gotowy, jeśli wyda pusty dźwięk, gdy w niego zapukasz). Odstaw do wystygnięcia – przed krojeniem powinien być chłodny. Pokroisz go bez trudu, używając bardzo ostrego, gładkiego noża zamiast nożna do chleba o ząbkowanym ostrzu. 

5. Przechowuj chleb w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni. (Nadaje się też do zamrażania – pokrój go przez mrożeniem, by po wyjęciu w łatwy sposób zrobić tosty!).

 

NASIONA BABKI PŁESZNIK

Chleb ten nie zawiera mąki, więc w charakterze czynnika wiążącego użyłam babki płesznik. Jej nasiona zawierają jeden z najbardziej chłonnych rodzajów błonnika – potrafią wessać w siebie dziesięć razy więcej wody, niż wynosi ich objętość. Z tego powodu babka płesznik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, sprzyja trawieniu i przyspiesza odchudzanie. Ponieważ nie ma własnego smaku, nie wpłynie na aromat pozostałych składników chleba.

 

https://marginesy.com.pl

Zobacz również

Skomentuj