A może by tak zastąpić olej powietrzem?

A może by tak zastąpić olej powietrzem?

06czerwca2016

Poznaj urządzenie, które ci to umożliwi!

Smażone ziemniaki, mięso czy drobne przekąski. Brzmi apetycznie i... niestety niezbyt zdrowo.  Dlaczego jedzenie przygotowywane w ten popularny sposób jest dla nas szkodliwe? Odpowiedź jest prosta. Organizm na skutek odżywiania go dużą ilością produktów smażonych zaczyna gorzej trawić, jest obciążony toksynami i zaczyna tyć, gdyż wartość kaloryczna potraw znacznie przekracza ich pierwotną, planowaną przez naturę wartość. Dodatkowo produkty smażone tracą wodę. Stają się przez to mniej odżywcze, a nawet bardziej kaloryczne. Smażenie powoduje też, że ilość składników mineralnych i odżywczych w jedzeniu podsmażanym maleje.

- Jedząc cukinie smażoną, do tego krewetki i nawet te popularne smażone ziemniaki spożywamy mniej wartościowych składników niż mogą one nam zaoferować np. po upieczeniu - przykład podaje dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska. 


Dlaczego więc tak dużo smażymy? - Smażenie jest proste, zabiera mało czasu, nie wymaga dodatkowych narzędzi, tylko oleju, ewentualnie niesłusznie dodawanego masła… Ale tak naprawdę smażymy nawet nie z wygody, ale dla smaku. Smażenie podnosi niezmiernie mocno smak i intensywność zapachową potrawy. Kolor mięsa, ryb czy warzyw nabiera niemalże czułych pąsów, zapraszając do natychmiastowego spożycia – opowiada Agata Ziemnicka – Łaska

Co zatem robić by smażyć z jak najmniejszym kosztem zdrowotnym dla organizmu?Choć brzmi to niewiarygodnie, w wielofunkcyjnych urządzeniach Philips Airfryer zastosowano wyjątkową technologię RapidAir, która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza. Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, a przy tym zdrowe i lekkostrawne.

Przygotowując posiłki w urządzeniu Airfryer oszczędzamy przede wszystkim nasz żołądek i jelita, a dodatkowo kaloryczność na poziomie tłuszczu jest nieporównywalnie mniejsza - potwierdza dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska. Przygotowane w urządzeniu Airfryer posiłki, np. ulubione frytki Twojego dziecka, mogą zawierać nawet do 80 % mniej tłuszczu . Do usmażenia 1 kg frytek potrzebujemy zaledwie 1 łyżki oleju.

Airfryer jest urządzniem wielofunkcyjnym – nie tylko smaży, ale także grilluje i piecze. Airfryer pozwoli Ci na przygotowanie każdego domowego posiłku – od śniadania po kolację. Oprócz chrupiących frytek przygotowanych z łyżką oleju, grillowanego kurczaka czy steka wołowego, z powodzeniem możesz przygotować grillowane warzywa, chipsy z jabłek czy jarmużu lub upiec pyszny sernik. Duża pojemność nowych modeli Airfyer - 1,2 kg wystarcza do przygotowania jedzenia nawet dla 5 osób, przez co zdrowymi posiłkami może cieszyć cała rodzina.

A gdyby tego było mało urządzenie posiada cyfrowy ekran dotykowy, który pomoże łatwo kontrolować czas i temperaturę gotowania. Dodatkowo przycisk inteligentnych ustawień wstępnych pozwala zapisać ustawienia swojego ulubionego dania, dzięki czemu następnym razem do jego przygotowania wystarczy tylko dotknięcie przycisku. A jeśli potrzebujesz inspiracji, do urządzenia dodano broszurę z przepisami na różnorodne, opracowane przez ekspertów kulinarnych, nisko-tłuszczowe dania, jak na przykład na ukochanego przez wszystkich... kotleta schabowego w wersji fit! 



Składniki:
• 500 g obranej kalarepy
• 2 schabowe
• 1 jajko
• biały sezam
• sól i pieprz
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Polecane wideo

Sposób przygotowania:
1. Obrane kalarepy pokrój na frytki.
2. Nagrzej urządzenie do 160°C.
3. Umieść klarepki w dużej misce, skrop je oliwą i wymieszaj, aby je natłuścić́.
Przełóż̇ do kosza i napełniony kosz wsuń́ do urządzenia Airfryer. Ustaw minutnik na 14 minut.
4. W tym czasie lekko roztłucz schabowe, posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem. Zanurz w roztrzepanym jajku i opanieruj w sezamie.
5. Gdy włączy się sygnał dźwiękowy minutnika, wysuń́ kosz i potrzaśnij frytkami. Zmień́ temperaturę̨ na 180°C i ustaw minutnik na kolejnych 6 minut. Przesuń frytki na jeden bok, a w wolnej cześci ułóż schabowe.
6. Smaż̇ do czasu, gdy włączy się ̨sygnał dźwiękowy minutnika, frytki nabiorą złocistobrązowej barwy, a schabowe się przypieką. Posyp solą. Podawaj na półmisku.

Smacznego!


Materiały prasowe 

Zobacz również

Skomentuj