Kuszące włoskie napoje na bazie cappucino!

Kuszące włoskie napoje na bazie cappucino!

31maja2016

Musisz spróbować!

Jaki jest najlepszy sposób na relaks? Interesująca książka, ulubiona muzyka, no i oczywiście pyszna, włoska kawa! 

Wciągającą lekturę pewnie masz już wybraną, ulubiona muzyka na pewno gra w głośnikach, ale co z uwielbianą przez wszystkich kawą? Zastanawiasz się, jak ją przyrządzić, by smakiem przypominała tę, którą można wypić podczas włoskich wojaży? Jeśli tak, to koniecznie musisz wypróbować ekspres do kawy Saeco Incanto, który kryje w sobie wysokiej jakości włoską technologię i pozwala wydobyć niezrównany smak kawy za każdym razem. Możesz więc delektować się wyśmienitym cappucino we własnym domu, a także wypróbować klasyczne włoskie napoje na bazie cappuccino, przyrządzone z dodatkiem tradycyjnych, lokalnych składników.

Włoska marka Saeco, twórca systemu „od ziaren do filiżanki”, stworzyła w pełni automatyczny ciśnieniowy ekspres Incanto One Touch Milk Carafe idealny dla osób poszukujących wyśmienitej jakości kawy. Ten wypełniony opatentowanymi innowacjami ekspres HD8917, pozwala przygotować cały wachlarz spersonalizowanych napojów przygotowywanych w idealnej temperaturze i przez naciśnięcie jednego przycisku.
Miłośnicy kawy mogą więc w zaciszu własnego domu przygotowywać ulubione napoje znane z włoskich kawiarni, np. wyśmienite cappucino.



Ale klasyczne cappuccino to dopiero początek! Z ekspresem Saeco Incanto możesz wyczarować wiele wyśmienitych odmian tego napoju. Oto zaledwie kilka wybranych przepisów na klasyczne włoskie napoje na bazie cappuccino z dodatkiem tradycyjnych lokalnych składników. Poznaj ich historie i poczuj włoski klimat.


GIANDUCCINO

Wynalezienie tego doskonałego połączenia egzotycznego kakao i wyśmienitych orzechów laskowych z regionu Piemontu znanego pod włoską nazwą „gianduia” przypisuje się mistrzom cukiernictwa z piemonckich manufaktur czekolady. Jak podaje tradycja, przysmak ten jest dziełem przypadku: w wyniku blokad handlowych związanych z toczącymi się w Europie wojnami napoleońskimi, lokalni wytwórcy czekolady zaczęli boleśnie odczuwać braki w zaopatrzeniu w kakao. Zaczęli więc mieszać kakao ze zmielonymi na proszek lokalnie występującymi orzechami laskowymi. Czekoladę produkowaną według nowego przepisu nazwano Gianduia na cześć popularnej postaci wywodzącej się z lokalnych tradycji karnawałowych. Na bazie masy czekoladowo-orzechowej powstają również słynne włoskie czekoladki gianduiotti.



Składniki:

• Oryginalny piemoncki krem czekoladowo orzechowy gianduia (lub inny krem czekoladowo-orzechowy)
• Drobno posiekane piemonckie orzechy laskowe (lub dowolne orzechy laskowe)
• espresso
• mleko

Sposób przygotowania:
Przygotuj doskonałe cappuccino, korzystając z ekspresu Incanto OTC. Krawędź filiżanki udekoruj kremem czekoladowo-orzechowym, a następnie posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.

PÓŁNOCNO-POŁUDNIOWE CAPPUCCINO

Uprawę pistacji na Sycylii zapoczątkowali Arabowie, którzy zdobyli wyspę w wojnie z Cesarstwem Bizantyjskim. Żyzna wulkaniczna gleba na zboczach Etny stanowiła doskonałe podłoże pod uprawę orzeszków pistacjowych. Rolnicy z okolic Bronte zagospodarowali pustkowia stale nawożone nawiewanym przez wiatr pyłem wulkanicznym (po dziś dzień plantacje pistacji nazywane są przez lokalnych mieszkańców „lochi”) i zmienili je w nietypowe tereny uprawne. Rosnące na skalistych poletkach drzewka pistacji rodzą drobne, aromatyczne owoce powszechnie cenione za wyjątkową jakość i przepiękny szmaragdowozielony kolor. Pistacje z okolic Bronte nie mają sobie równych pod względem walorów smakowych i są niezastąpionym składnikiem wielu przepisów kulinarnych oraz cukierniczych.

Z kolei miód kwiatowy z okolic Belluno we włoskich Dolomitach został oficjalnie zakwalifikowany do produktów regionalnych o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Miód wytwarzany przez lokalny gatunek pszczoły miodnej (Apis mellifera), naturalną krzyżówkę wielu różnych ras pszczół, jest wysoko ceniony za delikatny kwiatowy aromat, czystość, właściwości zdrowotne i trwałość.

Składniki:

• Miód z okolic Belluno (lub dowolny miód kwiatowy)
• Pistacje z Bronte, drobno zmielone (lub inne pistacje)
• espresso
• mleko
• kakao w proszku

Polecane wideo

Sposób przygotowania:
Zmiksuj na kremową masę zmielone pistacje i miód. Umieść niewielką porcję kremu na dnie filiżanki i, korzystając z ekspresu Incancto Carafe Milk, przygotuj perfekcyjne cappuccino. Oprósz powierzchnię cappuccino kakao.


CAPPUCCINO „AMARENA”

Amarena jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych odmian wiśni. Jest bardzo popularna zwłaszcza w okolicach Modeny, gdzie stanowi ozdobę większości ogrodów i sadów otaczających wiejskie domostwa nazywane casolari. Ze względu na krótki czas owocowania i trudności w przechowywaniu surowych owoców, okoliczni mieszkańcy wykorzystywali lokalne odmiany wiśni (amarena, visciola, marascha) do produkcji przetworów takich jak dżemy i syropy. Konfitura Amarene brusche di Modena – Marene wytwarzana jest wyłącznie w oparciu o tradycyjne receptury w drodze zagęszczania przez odparowanie owoców pod wpływem ciepła w otwartych słojach lub w warunkach próżniowych. Konfitura z wiśni Amarena to wyśmienity deser lub dodatek do ciast bądź lodów.



Składniki:

• Konfitura z wiśni z regionu Modeny – Amarene Brusche di Modena (lub inna konfitura wiśniowa)
• polewa z gorzkiej czekolady
• espresso
• mleko

Sposób przygotowania:
Na dno filiżanki włóż łyżeczkę konfitury wiśniowej i zalej gorącą polewą z gorzkiej czekolady, a następnie espresso. Spień zimne mleko aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlej je na powierzchnię napoju. Podawaj na ciepło lub na zimno. Amatorzy słodyczy mogą całość udekorować wiśniami lub posypać wiórkami ciemnej czekolady.


Z ekspresem Saeco Incanto OTC przygotujesz także inne wyśmienite włoskie napoje, a sprytna i łatwa w użyciu funkcja Memo zapamiętuje indywidualne ustawienia dotyczące proporcji każdego z zapisanych napojów. Sprawdź i pozwól swoim zmysłom na chwilę rozkoszy.


Rekomendowana cena detaliczna Incanto One Touch Milk Carafe HD8917/09 wynosi 3139 pln.

Więcej informacji o produkcie znajdziesz TUTAJ!

Materiały prasowe 

Zobacz również

Skomentuj