Przygody z farszem Stylizacja Basia Dereń-Marzec, zdjęcie Marcin Klaban/Studio MMP
Przepis na empanadas

Przygody z farszem

08kwietnia2016

W empanadas zaklęta jest historia wielkich odkryć geograficznych mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego. Ta podróż objęła dwa oceany i trzy kontynenty. Zaczęła się na karawelach płynących z Azji, a finał miał miejsce w Ameryce Południowej.

Przepis na indyjskie pierogi, czyli samosy, zawinął do europejskich portów w XVI wieku wraz z Portugalczykami wracającymi do ojczyzny z kolonii. Został poddany modyfikacjom, otrzymał nową nazwę i z łatwością przekroczył kolejne granice. Empanadas zdobyły podniebienia Hiszpanów, a w sakwach konkwistadorów ruszyły
na podbój Nowego Świata. Zdominowane przez nie kraje zaznaczają swą odrębność nadzieniem: w Chile są to owoce morza, w Boliwii – marchewka i ziemniaki,
a w Argentynie – najlepsza na świecie wołowina.

 

Argentyńskie Empanadas

 

Składniki:

CIASTO
280 g mąki
110 g masła
2 jajka
1 łyżka octu 9%
1 płaska łyżeczka soli

NADZIENIE
400 g mielonej wołowiny
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
50 g masła
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki mielonej papryczki chili
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki kuminu
2 jajka na twardo
12 posiekanych oliwek
pół pęczka posiekanego szczypiorku

Polecane wideo

 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą, masło pokroić i połączyć wszystko w jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubić jedno jajko z octem i 5 łyżkami zimnej wody. Dodać do mąki z masłem
i jak najszybciej zagnieść w kulę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. W tym czasie zrobić nadzienie: na patelni rozgrzać masło i dusić cebulę do miękkości. Dodać mięso, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
i smażyć, mieszając. Gdy wołowina zmieni kolor, zdjąć patelnię z ognia. Dodać oliwki, szczypiorek i dobrze wymieszać. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i wykroić krążki o średnicy około 10 cm (najlepiej posłużyć się szklanką). Posmarować od wewnątrz roztrzepanym jajkiem – ułatwi to sklejanie brzegów. Nakładać na krążki ciasta łyżkę farszu z ćwiartką jaja na twardo; składać na pół i sklejać.Wierzch posmarować dodatkowo jajkiem. Piec empanadas w temperaturze
180 ºC przez około 20 minut.

 

 

Zobacz również

Skomentuj