Francuską zupę z szałwią i rozmarynem fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka/Greenmorning.pl, współpraca przy sesji zdjęciowej Anna Simon
Przepis na...

Francuską zupę z szałwią i rozmarynem

03lutego2016

W dawnej Polsce miały status afrodyzjaku, więc ich nasiona przez wieki aplikowano mężczyznom „dla podniesienia wigoru". Z trzech najczęściej hodowanych u nas odmian: olbrzymiej, piżmowej lub zwyczajnej, można wyczarować takie oto danie z zagranicznym rodowodem.

Składniki:

800 g dyni bez skóry
1 łyżka masła
2 małe szalotki
1 ząbek czosnku
po 2 gałązki szałwii
i rozmarynu
4 małe ziemniaki
2 litry bulionu z warzyw
½ szklanki śmietany
sól, pieprz, sok z cytryny
1 łyżeczka curry (opcjonalnie)

Do podania:
kawałek pora
1 marchewka
1 pietruszka
liście ulubionych ziół
pestki dyni
olej z pestek dyni

Polecane wideo

 

Dynię i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i szalotki, smażyć przez około 2 minuty; dodać całe gałązki ziół, curry, ziemniaki i smażyć dalej. Jeśli będzie przywierać, dolać trochę bulionu. Po 5 minutach przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem i pokrojoną dynią. Gotować pod przykryciem
do czasu, aż dynia zacznie się rozpadać. Wyjąć zioła, dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksować zupę z dodatkiem śmietany na gładki krem. Marchewkę, pietruszkę i pora obrać, pokroić w cienkie paski. Listki ziół umyć i osuszyć. Smażyć wszystko przez chwilę na głębokim oleju (np. rzepakowym), potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zaczną „strzelać”. Udekorować tym wszystkim zupę, polewając jeszcze obficie oliwą z pestek dyni.

Zobacz również

Skomentuj