Dynię piżmową po niemiecku (fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka/Greenmorning.pl, współpraca przy sesji zdjęciowej Anna Simon)
Przepis na...

Dynię piżmową po niemiecku

10lutego2016

Z jednego z częściej hodowanych w Polsce gatunków dyni można wyczarować sobie danie z zagranicznym rodowodem.

Składniki:

1 dynia piżmowa
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki oleju
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tymianku i rozmarynu
250 ml bulionu warzywnego
½ szklanki ryżu
kilka małych grzybów leśnych
¼ czerwonej papryki
½ cebuli
po małym kawałku papryczki chili i imbiru
5 łyżek tartego parmezanu
10 orzechów nerkowca
4 pomidorki koktajlowe
sól, pieprz, sok z cytryny

Polecane wideo

 

Ryż ugotować w osolonym bulionie i pozostawić do ostygnięcia. Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół i wybrać łyżką miękki miąższ. Natrzeć ją oliwą z roztartym czosnkiem, solą oraz pieprzem, położyć na wierzch kilka gałązek ziół i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Na patelni roztopić masło i przez minutę smażyć posiekane chili i imbir; dodać pokrojone grzyby, paprykę i cebulę. Posolić, przykryć
i dusić do miękkości składników. Zawartość patelni połączyć z ryżem i parmezanem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Upieczone połówki dyni wydrążyć i nadziać je farszem z miąższu zmieszanego z ryżem. Dekorować usmażonymi na oleju orzechami nerkowca, pomidorkami oraz gałązkami tymianku i rozmarynu. Przed podaniem zapiekać przez 15 minut w piekarniku.

Zobacz również

Skomentuj