izraelską sałatkę z gruszką fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka/Greenmorning.pl, współpraca przy sesji zdjęciowej Anna Simon
Przepis na...

izraelską sałatkę z gruszką

29lutego2016

Lekka i soczysta. Idealna na przedwiośnie.

Składniki:

Na marynatę:
250 g dyni
120 ml octu
jabłkowego
5 łyżek miodu
1 laska cynamonu
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
1 papryczka chili
5 łyżek wody

Na sałatkę:
po garści liści rukoli, roszponki i sałaty dębowej
1 mała czerwona cebula
1 mała soczysta gruszka
20 pomidorków cherry
½ szklanki orzechów włoskich
sok z cytryny
sól i pieprz

Polecane wideo

Przygotowanie: 

Zagotować razem wszystkie składniki na marynatę, dodać do nich obraną i pokrojoną
w cienkie kawałki dynię. Gotować wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Dynia nie powinna się przy tym rozgotować. Pozostawić ją w marynacie na całą noc. Następnego dnia umyć i osuszyć sałaty, wymieszać je z pomidorkami, posiekaną cebulą, pokrojoną w cienkie plastry gruszką oraz uprażonymi na suchej patelni na złoty kolor orzechami. Dodać do sałatki wyjęte z marynaty kawałki dyni. Odrobinę marynaty doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i zrobić z niej sos. Polać nim sałatkę i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem najlepiej wstawić potrawę na kwadrans do lodówki.

Zobacz również

Skomentuj