Naleśniki z mięsem fot. Natalia Nowak-Bratek
Przepis na...

Naleśniki z mięsem

20grudnia2015

W menu węgierskich restauracji tego dania należy szukać pod nazwą: „hortobágyi palacsinta". Ale warto je też zrobić samemu w domu.

Składniki:

5 usmażonych naleśników
400 g mielonej cielęciny
1 cebula
1 łyżka smalcu
½ czerwonej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 pomidor
200 ml kwaśnej śmietany
sól i pieprz

 

Polecane wideo

Przygotowanie:

Na rozgrzanym smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem słodkiej papryki, soli i pieprzu. Dodać mięso, pokrojone w kostkę paprykę i pomidora. Dusić przez około 20 minut, aż mięso będzie gotowe, a warzywa zmiękną. Mięso z warzywami odsączyć z wywaru i rozłożyć na naleśnikach, składając je następnie w koperty.
Do wywaru dodać śmietanę, wymieszać, podgrzać i doprawić do smaku, tworząc
w ten sposób sos. Polać nim ułożone w naczyniu do zapiekania naleśniki i zapiekać przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Zobacz również

Skomentuj