Langosze fot. Natalia Nowak-Bratek
Przepis na...

Langosze

11grudnia2015

Dania mączne w kuchni węgierskiej zasługują na osobny rozdział. Szczególna uwaga należy się drożdżowo-ziemiaczanym langoszom, które często serwuje się też na Słowacji.

Składniki

500 g mąki pszennej
150 g ziemniaków
1 łyżka cukru
30 g drożdży
350 ml mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
plus olej do smażenia

 

Polecane wideo

Przygotowanie

Obrane i ugotowane ziemniaki rozgnieść na purée. W misce połączyć drożdże, cukier
i sól z niewielką ilością mleka; odstawić na około 10 minut. Następnie dodać mąkę, resztę mleka, ziemniaki i dwie łyżki oleju. Z powstałej masy wyrobić sprężyste, miękkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.


W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Za pomocą wałka formować cienkie placki wielkości dłoni, podsypując je mąką. Na patelnię o grubym dnie na wysokość około 5 cm wlać olej i rozgrzać go. Placki smażyć aż do momentu pojawienia się bąbli; wtedy od razu przewracać je na drugą stronę i smażyć przez kolejnych kilkadziesiąt sekund na złoty kolor. Gdy będą gotowe, odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać do wyboru: z masłem czosnkowym, śmietaną lub tartym żółtym serem.

Zobacz również

Skomentuj