Czas zawijania (fot.: Marcin Klaban/Studio MMP)
Przepis na dolmadakia

Czas zawijania

29października2015

Łagodny smak zawiniątek uformowanych z liści winogron spaja kulinarnie śródziemnomorską Europę z Bliskim Wschodem i Kaukazem. Gdyby przedstawiciele skłóconych obecnie narodów wspólnie zasiedli do rozmów przy okrągłym stole, mogliby podjadać tę samą przystawkę.

Palestyna, Izrael i Egipt, Grecja, Cypr, Turcja, Irak i Iran, Armenia oraz Azerbejdżan
– w tych wszystkich krajach liście winorośli zbiera się wiosną, w idealnym stadium
młodości i miękkości. Następnie nadziewa się je ryżem z warzywnymi dodatkami,
doprawia i składa w smakowite origami.


Nie ma potrzeby dociekać, który z narodów zrobił to pierwszy – próby dojścia do prawdy mogą zaowocować kolejnymi sporami. Najistotniejsze, że w każdym zakątku byłego imperium osmańskiego, poddane niewielkim lokalnym modyfikacjom, zostały przyjęte gościnnie.

 

Na ogół jako drobny element w ogromnym zbiorze przystawek, czasem zastępujących cały obiad. Tak dzieje się w niemal bezmięsnym kreteńskim menu. Serwowane tu pod nazwą dolmadakia, najlepiej smakują w towarzystwie oliwek i jogurtu greckiego.

 

Oto przepis na dolmadakia

 

Składniki:

40 liści winogron (świeżych lub ze słoika)

½ szklanki oliwy z oliwek

2 cebule

2 ząbki czosnku

300 g drobnoziarnistego ryżu

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 cytryny

sól morska i pieprz do smaku

Polecane wideo

 

Przygotowanie:

Liście winogron po wyjęciu ze słoika przepłukać wrzątkiem, który usunie nadmiar soli, i przełożyć na sitko, żeby odciekły.

Ugotować ryż.

Posiekać cebule oraz czosnek, a następnie poddusić je i zeszklić na oliwie.

Razem z posiekanymi ziołami, pieprzem i solą dodać do ostudzonego ryżu.

Wymieszany farsz nakładać na liście, zawijając najpierw boki, a potem podstawę liścia.

Jeśli liście się rwą lub są zbyt małe, to można nakładać na siebie po 2-3 sztuki.

Ułożyć roladki w żaroodpornym naczyniu, zalać oliwą, połową szklanki wody i wyciśniętym sokiem z cytryn.

Przykryć pokrywką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

 

 

Zobacz również

Skomentuj