Przepis na śledzie pomorskie Śledź jest chyba cały czas najpopularniejszą rybą na polskich stołach (fot.: Artur Kot)
Kulinaria

Przepis na śledzie pomorskie

10września2015

Najlepiej jest jeść je tuż po złowieniu, gdy jeszcze czuć w nich słony Bałtyk. Ale wiadomo - nie każdy ma taką możliwość. Dlatego szukając śledzi w sklepach naprawdę warto sprawdzić czy są świeże. Dla smaku jest bardzo istotne.

Składniki:

500 g świeżych matiasów
3 cebule
½ szklanki oleju
2 łyżki miodu
4 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki przecieru pomidorowego
½ łyżeczki gorczycy
50 g rodzynek
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu

 

Przygotowanie:

Śledzie opłukać, namoczyć w wodzie i odstawić na około 5 godzin.

Potem odsączyć i pokroić na trzycentymetrowe kawałki.

Cebule posiekać, zeszklić na oleju. Dodać miód i poddusić. Następnie dodać ocet, przecier, liście laurowe oraz tłuczone ziarna ziela angielskiego i pieprzu.

Polecane wideo

Całość dusić na małym ogniu jeszcze przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Dodać rodzynki i gorczycę.

Ostudzić.

Śledzie przełożyć sosem.

Odstawić na noc do lodówki.

Zobacz również

Skomentuj