Ryby wędzone domowym sposobem Wędzenie ryb trwa. Nawet 3, 4 godziny (fot.: Artur Kot)
Przepis na...

Ryby wędzone domowym sposobem

23września2015

Przepis ten wymaga pewnych zdolności manualnych. Trzeba bowiem zrobić wędzarnię. I fakt - trudno ten przepis przygotować w mieszkaniu. Ale tak uwędzone ryby smakują wybornie.

Składniki:

świeże ryby
1 kg grubej soli
woda

Jak zrobić wędzarnię
W metalowej beczce wyciąć na dole otwór na palenisko. Ustawić ją na stabilnym podłożu. Przygotować stos z suchego drewna olchowego (ewentualnie innego liściastego).

 

Przygotować 10-procentową solankę (kilogram soli rozpuszczony w 9 litrach wody) i zanurzyć w niej ryby. Dorsze lub makrele o wadze około 300-400 g wysalać do 3 godzin.

Polecane wideo

Mniejsze ryby lub pokrojone w dzwonka halibuty czy łososie wyjąć z solanki maksymalnie po 1,5 godziny. Gotowe do wędzenia ryby nadziać na metalowe pręty i umocować jakieś pół metra nad paleniskiem.

Wędzenie
Rozpalić ogień. Przez pierwsze pół godziny wysuszać rybę, utrzymując duży płomień i maksymalnie szeroko otwierając luft (komin). Następnie zmniejszyć ogień, przymknąć luft i przez godzinę wędzić w dymie. Przy większych rybach cały proces rozciągnąć na 3-4 godziny.

 

Przepis na śledzie pomorskie wymaga mniej pracy.

Zobacz również

Skomentuj