Moskole
Przepis na...

Moskole

09lipca2014

Na wsi małopolskiej kuchnia zmieniała się wraz z zamożnością ludności oraz dostępnością składników. Przykładem mogą być moskole – placki podhalańskich pasterzy, na początku zagniatane naprędce z maki żytniej lub owsianej z odrobiną kwaśnego mleka. Z czasem dodano do przepisu gotowane ziemniaki, mąkę pszenną i zaczęto placki suto okraszać bryndzą, masłem lub boczkiem.

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
0,5 szklanki kwaśnego mleka
200 g bryndzy
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka soli
świeże zioła

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odparować, lekko ostudzić i przepuścić przez praskę.

Dodać mąkę, kwaśne mleko, sól i szybko zagnieść ciasto.

Polecane wideo

Posypać blat obficie mąką, z ciasta ulepić wałek, pokroić na 12 plastrów, każdy spłaszczyć na placek o średnicy około 8 cm.

Bryndzę rozrobić ze śmietaną, ulepić z niej 12 kulek. W każdym placku robić lekkie wgłębienie i układać w nim kulkę (jeśli ser jest za rzadki – nakładać łyżką) oraz gałązki ziół (oregano, tymianek, rozmaryn).

Piec do złotego koloru przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz również

Skomentuj